Today.ua

Нова “сіра“ схема: євробляхерам продають документи від битих машин

В Україні 10 листопада 2021 року закінчився пільговий період розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, і тепер на порушників митного законодавства чекають величезні штрафи. У Мережі почали продавати документи на машини з українською реєстрацією, які пропонують використовувати як "оригінальні" для євроблях, повідомляє UBR.ua.

За словами юриста громадської організації "АвтоЄвроСила" Івана Казачука, останнім часом у Мережі з'явилося багато оголошень від власників розбитих у ДТП автомобілів щодо продажу документів.

Тобто власнику євробляхи пропонують замінити оригінальні єврономери на українські з битого автомобіля, та використовувати не "рідний" техпаспорт (свідоцтво про реєстрацію). Деякі власники перебивають вин-код кузова, щоб він відповідав придбаним документам. Але за це передбачено кримінальну відповідальність.

Проте навіть за просте використання підроблених документів загрожує кримінальна відповідальність у вигляді дуже великого штрафу або обмеження волі на два роки.

Юристи рекомендують власникам автомобілів на іноземній реєстрації, які з якихось причин не змогли скористатися пільговим періодом розмитнення, шукати законний вихід із ситуації. Купівля документів від битих машин може призвести до ще більших проблем.

Нагадаємо, з 15 листопада в Україні правоохоронці почнуть проводити спеціальну операцію "Рапіра". Її мета – виявлення та притягнення до відповідальності власників автомобілів на іноземній реєстрації, які порушили митне законодавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ