Today.ua

Названо регіони України, в яких найбільше купують електромобілі

За даними Укравтопрому, в Україні з січня по березень 2024 року продали майже 11 900 електромобілів, що в 2,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Найчастіше електрокари у нашій країні купують жителі Києва.

Зокрема, у І кварталі 2024 року кияни купили 1624 автомобіля з електричною силовою установкою. 61% з них – вживані.

На другому місці з продажу електромобілів знаходиться Львівська область. За звітний період мешканці цього регіону купили 1612 електрокарів. Переважна більшість із них були б/в (86%).

На третьому місці з продажу електромобілів знаходиться Дніпропетровська область. У І кварталі 2024 року мешканці цієї області купили 935 електрокарів. Переважна більшість із них також були вживаними (72%).

Жителі Київської області у січні-березні 2024 року купили 858 автомобілів з електричною силовою установкою. 67% їх – б/в. В Одеській області за цей період купили 746 електрокарів. 72% із них – вживані.

Серед нових електромобілів справжнім бестселером є кросовер Volkswagen ID.4. У I кварталі 2024 року українці купили 750 кросоверів ID.4. Volkswagen ID.4 – це перший серійний електричний кросовер у модельній лінійці компанії Volkswagen. Його випускають у Китаї. В Україні Volkswagen ID.4 офіційно не продають. У нашу країну його ввозять за так званими "сірими" схемами.

Серед б/в електромобілів бестселерами також є кросовер Volkswagen ID.4, а ще Tesla Model 3 і Nissan Leaf. Крім того, українці охоче купують вживані кросовери Nissan Ariya, Honda eNS, Toyota bZ4X та Volkswagen ID.6 (їх також ввозять із Китаю).

В Україні продажі електромобілів почали різко збільшуватися навесні 2022 року. Це відбувається через те, що російські окупанти завдають ударів по українським НПЗ та нафтобазам.

При ввезенні в Україну автомобілів з електричною силовою установкою не потрібно платити мито. Це також є однією з головних причин збільшення продажів електрокарів. Але не виключено, що Кабмін скасує пільги для електромобілів. На це в січні 2024 року натякнув заступник голови Нацбанку України Сергій Ніколайчук. Скасування пільг призведе до збільшення вартості електромобілів у нашій країні, і, отже, знизиться їх продаж.

Нагадаємо, раніше в Україні показали на рендерному зображенні Daewoo Lanos нового покоління. Рендер створив український дизайнер Роман Прядко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ