Today.ua

Нацгвардії України дозволять застосовувати засоби примусової зупинки автомобілів

Нацгвардії України дозволять застосовувати засоби примусової зупинки автомобілів та інших транспортних засобів. Це передбачає законопроєкт №10311, який народні депутати Верховної Ради вже ухвалили за основу (у першому читанні).

У пояснювальній записці до законопроєкту №10311 йдеться про те, що в сучасних умовах для того, щоб Національна гвардія України якісно виконувала свої обов'язки, потрібно вдосконалити питання застосування нацгвардійцями засобів примусу.

Тому автори законопроєкту №10311 пропонують дозволити Нацгвардії на законодавчому рівні застосовувати засоби примусової зупинки автомобілів та інших транспортних засобів у трьох випадках.

1-й випадок – для примусової зупинки ТЗ, водій якого не виконав законні розпорядження військовослужбовця та/або намагається уникнути контролю на КПП, порушує встановлений пропускний режим, ігнорує дорожні знаки, проїжджає на червоний сигнал світлофора тощо.

2-й випадок – Нацгвардія може застосувати засоби примусової зупинки ТЗ, якщо водій створює загрозу життю та здоров'ю військовослужбовця чи інших осіб.

3-й випадок – Нацгвардія може застосувати засоби примусової зупинки ТЗ для затримання осіб, які вчинили кримінальний злочин та намагаються втекти.

Крім того, законопроєкт №10311 дозволяє нацгвардійцям використовувати наручники, мотузки для зв'язування під час затримання особи, яка вчинила злочин; якщо особа відмовляється йти під охороною до державних органів; якщо особа чинить опір і намагається втекти, а також якщо особа своїми небезпечними діями може завдати шкоди собі чи іншим людям.

Законопроєкт №10311 зареєстрували у Верховній Раді 1 грудня 2023 року. 22 травня 2024 року народні депутати прийняли його за основу. Тепер у парламентських комітетах у цей документ внесуть поправки, а потім його знову винесуть до сесійної зали парламенту для розгляду народними депутатами.

Потрібно зазначити, що бійці Нацгвардії України і зараз при виконанні своїх обов'язків за певних обставин використовують засоби примусу, зупиняють автомобілі. Це планують врегулювати на законодавчому рівні.

Тим часом, раніше на Хмельниччині співробітникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на період дії режиму військового стану дозволили оглядати автомобілі. Про це йдеться у спільному наказі начальника Хмельницької ОДА та начальника Хмельницького обласного ТЦК та СП. Йдеться, мабуть, про візуальний огляд.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що в Україні через новий закон про ОСЦПВ №8300 у водіїв частіше перевірятимуть "автоцивілку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ