Today.ua

На українських АЗС уперше з'явився американський дизель

В Україну надійшли перші партії американського дизельного палива, повідомило видання enkorr. Раніше у нашій країні американський дизель ще ніколи не продавали.

Американське дизельне паливо завозить в Україну компанія "Укрпалетсистем", яка володіє мережею АЗС UPG. Спочатку американське дизельне паливо доставляють до німецького порту Гамбург. Звідти його везуть до Польщі, а згодом – до України. Американський дизель продається вже на заправках UPG.

Скільки конкретно в Україну ввезли американського ДП – не повідомляється. Відомо лише, що танкер доставив до Гамбурга приблизно 100 тисяч тонн палива.

Компанія "Укрпалетсистем" планує і надалі ввозити в Україну та продавати американське дизельне паливо. Це можливо завдяки вигідному ціноутворенню.

Тим часом, на АЗС мережі UPG дизельне паливо зараз коштує 49,80 гривень за літр. Арктичний дизель продають за ціною 53 гривні за літр, бензин А-95 – за 46,39 грн/літр, а автогаз – за 24,17 гривень за літр. Тобто вартість бензину А-95 та дизельного палива у цій мережі АЗС за минулий тиждень знизилася на 1 гривню за літр.

Слід зазначити, що українські мережі АЗС напередодні введення ембарго на російські нафтопродукти, яке запровадив Євросоюз із 5 лютого 2023 року, зробили рекордні запаси палива. За деякими оцінками запасів палива вистачить на місяць. І це при тому, що запаси постійно поповнюються та збільшуються.

Тим часом, раніше голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що з 1 липня 2023 року ставки акцизу на бензин і дизельне паливо повернутися на довоєнний рівень (213 євро за 1000 літрів). Але додатково підвищувати акциз на бензин та дизельне паливо не планують.

Зараз при ввезенні автогазу платять акциз у розмірі 52 євро за 1000 літрів, а при ввезенні бензину та дизельного палива – 100 євро за 1000 літрів.

Міністерство фінансів пропонує підвищити акциз на скраплений газ з 52 до 125 євро за 1000 літрів, а також поступове збільшення акцизів на бензин та ДП (до позначки понад 300 євро за 1000 літрів).

Раніше стало відомо, що в Україні мережа АЗС продавала "брендове преміальне" паливо за завищеною ціною. Їй довелося за це заплатити великий штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ