Today.ua

МВС обіцяє суворо карати водіїв за “лису“ гуму

В Україні взимку поліцейські зазвичай приділяють особливу увагу тому, яка висота протектора шин у автомобілів. Але цієї зими правоохоронці особливо суворо стежитимуть за тим, щоб водії не їздили на "лисій" гумі. Таку заяву зробив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Монастирський, виступаючи із заявою з приводу смертельної ДТП із мікроавтобусом у Чернігівській області, в якій загинули 13 людей, а ще 7 людей госпіталізували з тяжкими травмами, заявив, що поліцейські тепер суворо каратимуть водіїв та власників комерційних транспортних засобів, які їздять на "лисій" гумі.

Втім, покарання для таких водіїв буде, звісно, відповідно до українського законодавства. Так, за "лису" гуму водія можуть оштрафувати на 340 гривень (ч. 1 ст. 121 КУпАП). При повторному такому правопорушенні протягом одного року у водія можуть терміном від 3 до 6 місяців забрати права водія (ч. 4 ст. 121 КпАП).

Мало того, відповідно до ст. 265-2 КоАП, поліцейські можуть тимчасово затримати автомобіль, доки водій не встановить шини з належною висотою протектора.

Зверніть увагу, що страхові компанії відмовлять у виплаті страховки, якщо виявиться, що у автомобіля, який потрапив у ДТП, шини були з неналежною висотою протектора.

Нагадаємо, що у легкових автомобілів висота протектора шин не повинна бути меншою за 1,6 мм. Така ж норма передбачається і для вантажних автомобілів масою до 3,5 т.

Раніше експерти повідомили, що українським водіям у 2021 році за заміну літньої гуми на зимову доведеться заплатити на 15% дорожче, ніж минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ