Today.ua

Чи можна провести на місці зупинки перевірку водія на наркотичне сп'яніння

В Україні перевірка водіїв на стан наркотичного сп'яніння проводиться лише у медзакладах (вони повинні мати дозвіл на проведення лабораторного дослідження біоматеріалу). Якщо є підстави вважати, що водій перебуває під дією наркотиків, поліцейський повинен направити його до найближчої медустанови, такого висновку у справі №686/4281/21 дійшов Хмельницький апеляційний суд

У лютому 2021 року в Тернополі поліцейські зупинили автомобіль BMW 320І. У водія були явні ознаки наркотичного сп'яніння (звужені зіниці очей, що не реагують на світло, уповільнення мови, почервоніння обличчя). Пройти огляд у медичному закладі він відмовився. Факт відмови підтвердили двоє свідків.

Раніше цього водія вже кілька разів залучали до адмінвідповідальності за керування автомобілем у стані наркотичного сп'яніння та за відмову від проходження огляду на стан наркотичного сп'яніння.

Хмельницький міськрайонний суд визнав водія винним, оштрафував його на 40 800 гривень, а також на 10 років позбавив посвідчення водія.

Водій BMW 320І заперечив у апеляційній скарзі це судове рішення. У скарзі він стверджував, що поліцейські нібито порушили встановлений законом порядок огляду на стан наркотичного сп'яніння, оскільки не пропонували його пройти на місці зупинки.

Хмельницький апеляційний суд підтримав рішення суду першої інстанції. Відповідно до законодавства, якщо є підстави вважати, що водій перебуває під дією наркотиків, поліцейський має направити його до найближчої медустанови.

Раніше суд пояснив, коли поліцейський може вимагати у водія страховий поліс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ