Today.ua

Киянин розробив кілька шахрайських схем з “продажу“ автомобілів

У Києві суд визнав 49-річного чоловіка винним у заволодінні чужим майном шляхом обману та незаконному заволодінні автомобілями з використанням підроблених документів та засудив його до 9 років позбавлення волі. Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

Прокуратура у суді довела, що фігурант на початку 2020 року вигадав схему обману автовласників. Він пропонував власникам автомобілів, які хотіли їх продати, виставляти ТЗ на автомайданчик на вулиці Сирецько-Садовій у Києві. При цьому автовласники залишали йому не лише машини, а й документи на них.

Надалі зловмисник продавав автомобілі, але не повідомляв про це їхнім власникам. Гроші він привласнював і витрачав на власний розсуд. Договора купівлі-продажу в територіальних сервісних центрах МВС він укладав за допомогою підроблених договорів комісії.

У суді прокуратура довела, що за такою схемою зловмисник за один рік продав 7 автомобілів, "заробивши" 1,5 млн гривень. Серед автомобілів, які він незаконно продав, були, наприклад, Volkswagen Passat, Renault Scenic та Lexus ES 350.

Крім того, фігурант використовував ще одну схему з обману автолюбителів. Цю незаконну схему активно використовують шахраї в Україні. Він пропонував клієнтам на замовлення привезти автомобіль з-за кордону. Але на відміну від інших шахраїв він був хитрішим. У чому це виражалося?

Справа в тому, що для того, щоб увійти в довіру до потенційної жертви, він спочатку справді привозив на замовлення автомобіль з-за кордону. Але коли клієнт знову звертався з таким проханням, то отримував передоплату, а потім переставав виходити на зв'язок і не виконував взяті на себе зобов'язання. У суді прокуратура довела, що за такою "схемою" шахрай обдурив 4 осіб на загальну суму понад 840 000 гривень.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч.ч. 2, 3 ст. 190 (Шахрайство), ч.ч. 2, 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), та ч. 4 ст. 358 (Підробка документів) Кримінального кодексу України.

Суд дійшов висновку, що вину обвинуваченого повністю доведено. Його засудили до 9 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше незалежний український автомобільний дизайнер Роман Прядко на рендерному зображенні показав Daewoo Lanos нового покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ