Today.ua

Конституційний Суд може визнати штрафи з дорожніх камер незаконними

Конституційний Суд розгляне справу по скаргах щодо конституційності положень КУпАП, які передбачають залучення до адмінвідповідальності за порушення ПДР, зареєстровані камерами, з заслуховуванням усних пояснень учасників виробництва і експертів.

Таким чином, Велика палата Конституційного Суду задовольнила клопотання Верховної Ради, яке подано на підставі звернення МВС. Раніше передбачалося, що скарги будуть розглядатися в письмовій формі.

На даний момент КС отримав три скарги на те, що камери автофіксації порушень ПДР не відповідають Конституції. У скаргах вказується на те, що часто штрафи за перевищення швидкості, зафіксовані в автоматичному режимі, приходять не особам, які перебували за кермом у момент порушення правил, а власникам автомобілів.

Українське законодавство передбачає механізм, за яким власник автомобіля може поставити поліцію до відома, що за кермом був не він. Однак, цей механізм далеко не завжди спрацьовує.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що МВС планує до 2024 року на українських дорогах встановити 1,5 тисячі камер автофіксації порушень ПДР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ