Today.ua

Коли п'яного водія не можна штрафувати – відповідь суду

Київський апеляційний суд у справі №754/13995/21 виправдав водія, у крові якого було підвищено вміст алкоголю. Справа в тому, що прилад Drager Alcotest 6820, яким користуються українські патрульні поліцейські, має допустимі похибки…

У серпні 2021 року в Києві патрульні поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ-2106. Прилад Drager показав, що у крові водія перевищено рівень алкоголю – 0,22 проміле (кількість алкоголю у крові водія не може перевищувати 0,2 проміле).

Водія оштрафували на 17 000 гривень і позбавили посвідчення водія на один рік. Він із покаранням не погодився та оскаржив його в суді. Справа зрештою потрапила до Київського апеляційного суду, який, уважно ознайомившись із матеріалами, став на бік водія і ухвалив штраф скасувати.

Апеляційний суд виходив з того, що прилад Drager Alcotest 6820, згідно з технічними характеристиками, має допустимі похибки. Зокрема, межі допустимої норми похибки у робочих умовах (від -5℃ до +50℃) становлять: абсолютна похибка (Δ) ± 0,04‰ – у діапазоні від 0 до 0,4%; відносна похибка (δ) ± 10% – в діапазоні понад 0,4‰.

Згідно з чеком проведення тесту на стан сп'яніння, що міститься в матеріалах справи, температура повітря була +28°C, тому прилад міг зробити похибку ± 0,05 мг/л.

На переконання апеляційного суду, результат огляду 0,22 проміле не може свідчити про перебування водія у стані алкогольного сп'яніння, оскільки такий перебуває в межах похибки, і не тягне за собою притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Нагадаємо, в Україні за рішенням суду почали відбирати автомобілі у водіїв, які перебували за кермом у стані алкогольного сп'яніння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ