Today.ua

Кабмін затвердив порядок комплексної передачі електронних копій водійських посвідчень

У квітні 2024 року в Україні затвердили порядок комплексної передачі електронних копій водійських посвідчень, а також інших документів. Електронні копії документів передаються за допомогою порталу "Дія" або мобільного додатка "Дія".

Також Кабмін затвердив порядок комплексної передачі електронних копій свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Українці можуть ознайомитися з інформацією про комплексно передані електронні копії документів - про ідентифікатор запиту, інформацію про одержувача запиту, дату запиту та види запитуваних документів з використанням мобільного додатка "Дія".

Скільки коштуватиме така послуга – не уточнюється. Йдеться лише про те, що вона має бути економічно обґрунтованою. Розмір плати встановлює портал "Дія".

Нагадаємо, у 2024 році в Україні створять новий Реєстр військовозобов'язаних, до якого потраплять усі водії. Його створення передбачає Закон 3549-ІХ щодо цифровізації військового обліку та впровадження Електронного кабінету військовозобов'язаного, який президент України Володимир Зеленський підписав у квітні 2024 року. У цьому Реєстрі буде міститься інформація про серію посвідчення водія військовозобов'язаного, номер посвідчення водія, дата видачі, орган, який видав документ, а також термін дії та категорія ТЗ.

У мобільному додатку "Дія" вже є функція купівлі-продажу автомобілів. Вона з'явилася наприкінці 2023 року. Скористатися цією послугою можна під час продажу або купівлі одного автомобіля на рік (щоб не зловживали перекупники). Продавець та покупець у додатку "Дія" складають проект договору купівлі-продажу, а система автоматично перевіряє автомобіль по базам даних.

Якщо автомобіль не "кримінальний" і якщо на продавця чи покупця не накладено обмеження (наприклад, за неоплачений штраф за порушення ПДР або за несплату аліментів), то система дозволяє підписати договір купівлі-продажу. При цьому "Дія" не несе відповідальності за передачу грошей. Грошове питання повністю лежить на боці продавця та покупця автомобіля.

Надалі у мобільному додатку "Дія" з'явиться функція автоматичного повідомлення про конкретну причину відмови продажу чи купівлі автомобіля онлайн (про це розповів начальник Головного сервісного Центру МВС Микола Рудик). Зараз система може просто не дати продати або купити автомобіль через додаток "Дія" без пояснення причин.

Нагадаємо, що раніше український дизайнер Роман Прядко показав Daewoo Lanos нового покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ