Today.ua

Експерти розповіли, як в Україні у 2022 році зміняться ціни на пальне

У 2021 році в Україні для стабілізації цін запроваджено державне регулювання вартості бензину та дизельного палива. Однак це не дуже допомогло – ціни зростали протягом майже всього минулого року. Експерти розповіли, що буде з цінами на паливо у 2022 році…

Експерт "Нафтеринка" Олександр Сіренко вважає, що у січні 2022 року вартість палива на українських АЗС, після деякого зниження наприкінці 2021 року, почне знову збільшуватися. Причин кілька. Так, на міжнародному ринку почала зростати ціна нафти. Ще одна причина – подальше поступове ослаблення курсу гривні.

Сіренко прогнозує, що у першій половині січня літр бензину, швидше за все, подорожчає приблизно на 50 копійок. Тобто, за один літр бензину А-95 потрібно буде платити майже 31 гривню.

Що ж до автогазу, то експерти вважають, що взимку навряд чи відбудеться помітне підвищення його вартості. На це вплинуть два фактори. Перший – стабільна ситуація на польському ринку. Другий – сезонний фактор. Взимку зазвичай скорочується споживання автогазу, що призводить до стабілізації цін.

Директор консалтингової групи "А 95" Сергій Куюн наголосив, що в Україні підвищення ціни на автогаз відбувається зазвичай навесні. На це слід чекати і навесні цього року.

Проте експерти не виключають, що скраплений газ подорожчає вже взимку. Справа в тому, що останнім часом деякі українські підприємства почали переходити на роботу із природного газу на пропан-бутан, який коштує менше. В результаті почне підвищуватись і його вартість.

Експерти зазначають, що у 2021 році попит на бензин в Україні зріс на 12%, а споживання автогазу зменшилося на 2%. Причина – подорожчання цін на автогаз.

Раніше стало відомо, що в Україні почали масово закриватися заправки для автомобілів з ГБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ