Today.ua

Як самостійно перевірити автомобіль на перефарбування кузова: лайфхак

В Україні щорічного продають сотні тисяч вживаних автомобілів. Іноді автовласники вдаватися до різних хитрощів, щоб дорожче продати свою машину. Експерти українського холдингу GM GROUP розповіли про те, як самостійно перевірити автомобіль на наявність пошкоджень та перефарбування кузова.

Перше – візуальний огляд

Перед покупкою автомобіля потрібно його уважно оглянути. Найкраще під різними кутами та при різному освітленні. Так можна виявити різні нерівності та побачити різницю у відтінках або текстурі фарби. Головне при візуальному огляді – не поспішати.

Друге - використовувати товщиномір

У автомобілів заводське лакофарбове покриття (ЛКП) зазвичай складає 80-150 мікрометрів. Якщо кузов рихтували, то під шаром фарби може бути шар шпаклівки. Якщо деталь просто змінювали, то після фарбування товщина ЛКП буде близько 200 мікрометрів. Якщо пошкодували ґрунтовку, то ЛКП може взагалі виявитися меншим за 100 мікрометрів.

Товщиноміри виявляють ознаки шпаклівки, перефарбування та заміни деталей. Товщиноміри бувають магнітні та електромагнітні. У магнітному товщиномірі магніт з'єднаний зі стрілкою. Чим ближче магніт до металу, тим на більший кут відхиляється стрілка. Електромагнітні товщиноміри працюють на базі датчиків з ефектом Холла або за принципом електромагнітної індукції. Вони точніші, ніж магнітні.

Чи можна обдурити товщиномір? Так можна. Особливо якщо машину фарбував висококваліфікований спеціаліст.

Третє – використовувати ультразвуковий прилад

Такі гаджети з допомогою ультразвуку виявляють дефекти у структурі металу. Але таку перевірку роблять лише на СТО, і вона може коштувати дорого. Втім, це практично на 100% захистить від покупки битого автомобіля. І, до речі, ультразвуковий товщиномір ефективний для пластику (з його допомогою можна перевірити товщину фарби на пластиковому бампері).

Четверте – перевірка за VIN-кодом

Під час перевірки автомобіля за VIN-кодом одразу стане зрозуміло, що з ним робили його попередні власники. Буде видно, зокрема, перефарбовували його чи ні.

П'яте – використовувати магніт

Деякі автомобілісти перевіряють кузов автомобіля за допомогою звичайного магніту. Він не притягується до металевих поверхонь, якщо їх шпаклювали. Але повністю покладатись на цей метод перевірки не потрібно.

Найкраще використовувати відразу кілька методів для перевірки автомобіля на наявність пошкоджень та перефарбування кузова.

Раніше український дизайнер Роман Прядко показав на рендері Daewoo Lanos нового покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ