Today.ua

Dacia показала Duster третього покоління: новий дизайн та гібридна технологія

Компанія Dacia, яка належить французькому автогіганту Renault, офіційно представила Dacia Duster нового покоління. Це вже третє покоління бюджетного компактного кросовера.

Новий Duster побудували на платформі CMF-B, тому він трохи більший, ніж модель другого покоління. У задніх пасажирів побільшало місця для ніг, тобто вони почуватимуться комфортніше. Збільшився трохи багажний відсік – до 472 л. Додатковий багажник на даху може витримати 80 кг.

Duster нового покоління отримав дизайн у стилі концепту Dacia Bigster, який Dacia представила ще у 2021 році. На основі концепту Bigster планують у 2025 році випустити на ринок новий однойменний великий кросовер. Але стиль цього концепту візьмуть всі нові моделі румунського автовиробника.

Новий Duster виглядає міцнішим, ніж модель другого покоління. У нього є додаткова пластикова обшивка кузова та потужні захисні пластини.

У салоні використовують прості недорогі матеріали. Жодних надмірностей, які можуть призвести до підвищення ціни цього кросовера. Але салон не виглядає спартанським. Є, наприклад, 7,0-дюймова цифрова панель приладів, 10,1-дюймовий сенсорний дисплей інформаційно-розважальної системи (він трохи нахилений до водія), бездротове заряджання смартфона, порти USB, аудіосистема з шістьма динаміками, підтримка Android Auto та Apple CarPlay .

У лінійці двигунів Duster третього покоління немає дизеля 1.5 dCi, який був у моделі другого покоління. Замість нього з'явився трициліндровий 1,2-літровий двигун TCe 130 з турбонаддувом, який використовує м'яку гібридну технологію. Цей мотор працює разом із шестиступінчастою механічною коробкою передач. Привід – передній чи повний. Dacia стверджує, що Duster із таким двигуном витрачає палива на 10% менше.

Є також версія ECO-G 100, яка працює як на бензині, так і на зрідженому газі. Такий кросовер може проїхати близько 1300 км.

Але найголовніша зміна у лінійці двигунів Duster третього покоління в тому, що з'явилася повноцінна гібридна силова установка. Гібридна силова установка складається з 1,6-літрового бензинового двигуна та двох електромоторів. Один електромотор має потужність 49 к.с., а другий електромотор є стартер-генератором.

Dacia Duster третього покоління у продажу з'явиться у 2024 році. Скільки він коштуватиме – ще не відомо. В Україні, нагадаємо, Duster продають під брендом Renault.

Раніше ми склали ТОП-5 не битих позашляховиків 4x4 за ціною до 6000 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ