Today.ua

Автомобілі в Україні не дорожчатимуть на 10%, як очікувалося

В Україні нові й б/в автомобілі не дорожчатимуть на 10%, як очікувалося. Кабмін та Офіс президента відмовилися від ідеї запровадження збору у розмірі 10% при купівлі імпортних товарів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, влада відмовилася від цієї ідеї через значний громадський тиск і опір бізнесу.

Нагадаємо, на початку серпня 2022 року Кабмін запропонував запровадити 10%-й збір на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів. Так хотіли послабити тиск на гривню. Текст відповідного урядового законопроекту вже навіть пройшов узгодження у профільних міністерствах.

Ідея запровадження збору у розмірі 10% при купівлі імпортних товарів викликала сильну критику з боку підприємців та бізнес-асоціацій. Так, наприклад, Європейська бізнес асоціація попередила, що запровадження такого податку призведе до зростання вартості товарів та послуг, а також до збільшення кількості злочинних схем.

У свою чергу, Український клуб аграрного бізнесу закликав Кабмін відмовитись від ідеї запровадження збору при купівлі імпортних товарів. Аграрії попередили, що така ініціатива може спричинити подорожчання сільськогосподарської продукції.

Збір у 10% на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів повинен був призвести до збільшення вартості нових та б/в автомобілів, автозапчастин, бензину, дизельного палива та автогазу. Про це говорив, наприклад, директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні можуть запровадити новий штраф за порушення правил дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ