Today.ua

Водіїв зобов'язали пред'являти електронний поліс інспектору

Законодавчо в Україні дозволили використовувати електронну версію страхового поліса. У зв'язку з цим виникло питання: чи зобов'язаний водій пред'являти електронний поліс інспектору на дорозі, якщо він сам може знайти його в центральній базі МТСБУ.

Відповідно до прийнятого закону, страховий поліс на транспортний засіб може бути пред'явлений як в паперовому вигляді, так і в електронному, наприклад, на смартфоні. У центральній базі МТСБУ наявність поліса може перевірити дорожній інспектор або власник автомобіля.

В Україні був зафіксований прецедент, коли дорожній патруль за відмову пред'явити страховий поліс на паперовому носії або в електронному вигляді виписав штраф. Автолюбитель подав до суду, мотивуючи свою відмову тим, що інспектор сам міг подивитися наявність поліса в базі МТСБУ.

Суд першої інстанції накладений інспектором штраф скасував, назвавши його дії «надмірним формалізмом». У постанові суду сказано, що «наявний відкритий і публічно доступний веб-сервіс дозволяє перевірити наявність поліса на конкретний транспортний засіб на місці зупинки». В Управлінні патрульної поліції рішення суду першої інстанції вирішили оскаржити і подали апеляцію. Апеляційний суд також скасував штраф, виписаний інспектором. Однак мотивовано це було тим, що патрульний не надав суду докази того, що водій відмовився пред'явити страховий поліс.

Що стосується дій патрульного поліцейського, то в апеляційному суді їх визнали правомірними, а також уточнили, що на вимогу інспектора водій зобов'язаний надати страховий поліс. Документ обов'язково повинен знаходитися в транспортному засобі, в безпосередньому розпорядженні водія.

Висновок: в Україні водії зобов'язані пред'являти електронний страховий поліс на своєму смартфоні або на паперовому носії на вимогу патрульних поліцейських на місці зупинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ